Sara Kurki-Suonion lukuvinkki

Sara Kurki-Suonio on 17-vuotias Helsingissä asuva Sulkasadon kursseille osallistunut kirjoittaja.


Maresi on Maria Turtschaninoffin kirjoittama romaani ja Finlandia Junior-palkinnon voittaja. Kirja kertoo Punaisen luostarin arjesta ja sitä uhkaavasta onnettomuudesta. Tarinan päähenkilö on nuori Maresi, joka etsii paikkaansa luostarissa, sillä kukaan luostarin sisarista ei ole vielä valinnut häntä noviisikseen. Saarella alkaa tapahtua, kun Jai saapuu mukanaan kivulias menneisyys.

Tarina sijoittuu kuvitteelliselle saarelle, jossa sijaitsee Punainen luostari. Punainen luostari on tiivis yhteisö, jossa jokainen on tärkeä.
Luostarin arkea pyörittävät sisaret noviisiensa avulla. Saari on oikea rauhan ja tiedon tyyssija, toisin kuin ulkomaailma. Luostarilla on oma historiansa, joka kietoutuu tarinan tapahtumiin. Erityinen piirre luostarissa on se, että siellä ei asu yhtäkään miestä, ja miehillä on pääsy saarelle kielletty.

Romaanissa yhdistyy monta tarinaa. Siinä kerrotaan Maresin henkisestä kasvusta ja Punaisen luostarin kohtalosta. Tarinaan on piilotettu yhteiskuntakritiikkiä, joka heijastelee esimerkiksi naisten oikeuksien tilaa nykypäivänä. Tarina korostaa myös tiedon tärkeyttä jokaisessa yhteisössä ja erityisesti naisten koulutusta. Kirjan tarinaan on luotu täysin oma historiansa ja kulttuurinsa. Se kuvastaa osin tosimaailmaa, jossa täytyy myös pystyä tekemään yhteistyötä eri kansojen kanssa.

Maresi on luonteeltaan järkevämpi ja uteliaampi kuin muut noviisit. Hän suorastaan janoaa tietoa ja haluaa auttaa luostaria parhaansa mukaan.
Myös Maresilla on Jain tapaan synkkä menneisyys takanaan. Menneisyys tuntuu kuitenkin antavan Maresille motivaatiota, kun taas Jai pyrkii pakenemaan menneisyyttään. Maresi on varsin aidonoloinen hahmo. Hänellä ei ole mystisiä supervoimia, vaan rakastava yhteisö ja tieto. Se tekee Maresista helposti lähestyttävän.

Nautin suuresti lukukokemuksesta, vaikka en kuulu varsinaisesti kirjan kohderyhmään. Juoni on hyvin mukaansatempaava ja koukuttaa nopeasti.
Maresi on varsin nopealukuinen kirja, joka erottuu muiden järkälemäisten fantasiakirjojen keskellä edukseen. Muista fantasiakirjoista poiketen tarina ei kerro sankarillisesta henkilöstä, joka pelastaa maailman pahalta. Sen sijaan se kertoo yhteisön tärkeydestä ja ystävyydestä.

Comments are closed.