Onni Aarnen lukuvinkki

Walter Moers: Kapteeni Sinikarhun 13½ elämää (Die 13 ½ Leben des Käpt’n Blaubär 1999) Suom. Marja Kyrö (Otava, 2001)

Aiemmat lukuvinkkien kirjoittajat ovat yleensä aloittaneet kertomalla, miten tulivat ensimmäisen kerran lukeneeksi kirjansa. Minun on pakko myöntää, että minä en muista tarkalleen. Veikkaisin, että tämä on yksi niistä lukuisista kirjoista, jotka isäni kaivoi minulle kirjahyllystä, kun valitin, ettei minulla ole mitään luettavaa. Niistä kirjoista en kuitenkaan ole lukenut mitään muuta yhtä monta kertaa kuin tätä. Romaanissa Kapteeni Sinikarhu, ihmisen kokoinen sininen karhu, muistelee uskomattomia seikkailujaan Zamonian uskomattomalla mantereella. Zamonia on suuri, ihmeellisten olioiden, ilmiöiden ja rakennelmien peittämä manner keskellä nykyistä Atlantin valtamerta. Zamoniasta löytyy muun muassa sellaisia paikkoja kuin Makea aavikko, megapolis Atlantis ja laiva-aaveiden saari. Kirjaa lukiessa jatkuvasti jännittää, mitä Moersin uskomattomassa maailmassa tulee vastaan seuraavaksi. Kaikista näistä Zamonian kummallisuuksista jännittävää lisätietoa antavat kirjan lukuiset liitteet Professori Abdul Yöpöllön sanakirjasta, jossa selitetään selitystä vailla olevia ihmeitä ja muita Zamonian ja sen ympäristön elämänmuotoja ja ilmiöitä.

Kirja ei missään nimessä ole perinteistä fantasiaa. Siinä ei pelasteta maailmaa, eikä siinä ole haltioita, örkkejä, eikä edes monia ihmisiäkään. Siinä on brasilialaisia tupakkahattuja, kuilutrolleja, ulottuvuusaukkoja, tyrannovalas rex ja pelastajasauruksia. Se ei ota itseään vakavasti, ja muistuttaa humoristisuudessaan paikoitellen jopa Linnunradan käsikirjaa liftareille.
Joka kerta, kun poimin tämän kirjan hyllystäni, kun minulla on tylsää, päädyn lukemaan sen kannesta kanteen. Kirja on noin 700 sivuinen, mutta koska jokainen Sinikarhun kolmestatoista ja puolesta elämästä sijoittuu eri puolelle Zamoniaa kuin mikään edellinen, kirjaan ei pääse kyllästymään.

Jos elämäsi tuntuu tylsältä ja tavalliselta, tai vaikkei tuntuisikaan, suosittelen lämpimästi, että pakenet Sinikarhun kanssa Zamoniaan seikkailemaan. Minä olen siellä jo moneen otteeseen lomaillutkin.

Kirjoittaja on Töölön yhteiskoulun 8.-luokkalainen ja Nuoren Voiman Liiton TET-harjoittelija.

Comments are closed.