Kira Poutasen lukuvinkki

Maria Gripe: Pörriäinen lentää hämärissä
Tammi 1989. Suom. Eila Kivikk’aho.

Sain kirjan Pörriäinen lentää hämärissä syntymäpäivälahjaksi, kun täytin 12 vuotta yli 20 vuotta sitten. Silti muistan elävästi tunteet, jotka se minussa herätti. Kirja oli kiehtova, salaperäinen ja samalla kiinni ihan tavallisessa elämässä. Minusta tuntui, että halusin itsekin astua kirjan maailmaan, luoda jotain samanlaista, kirjoittaa…

Pörriäinen lentää hämärissä on salapoliisitarina. Sen päähenkilöinä seikkailevat kolme nuorta, Jonas ja Annika Berglund ja heidän ystävänsä David Stenfäldt. He tutustuvat sattumalta 1700-luvulta peräisin olevaan kirjeenvaihtoon Emilie Selanderin ja tämän ystävättären Magdalena Wiikin sekä Magdalenan veljen - Emilien rakastetun - Andreas Wiikin kesken. Kirjeet johdattavat nuoret erikoisen, kolmetuhatta vuotta vanhan egyptiläisen patsaan jäljille. Kirjeiden mukaan patsas voisi edelleen olla Ruotsissa, Ringarydin kylässä, jossa nuoret asuvat. Mutta missä päin pientä kylää patsas oikein on?

Tarina on rakennettu taitavasti ja se pitää lukijan otteessaan lähes taianomaisesti jännittävillä salaisuuksillaan. Mitä ovat Jonaksen nauhurilta kuuluvat aavemaiset kuiskaukset? Kuka on se vanha nainen joka tahtoo pelata puhelimitse sakkia Davidin kanssa? Mistä hän arvaa soittaa tyhjään taloon juuri silloin kun David, Jonas ja Annika ovat siellä? Onko tämä kaikki vain sattumaa? Ja mikä onkaan hämärässä lentävän pörriäisen salainen viesti?

Harva kirja jättää mieleen niin pysyvän merkin kuin Pörriäinen. Olen usein muistellut kirjan tunnelmaa ja sitä, miten se imaisi minut aikoinaan täysin mukaansa. Huomaan, että tavoittelen nykyään omissakin kirjoissani ainakin jollakin tavoin samanlaista tyyliä, jossa salaperäisyys ja selittämättömät tapahtumat sekoittuvat jokapäiväisen arjen kuvaukseen. Minusta on edelleen hauska kuvitella, että elämä voi olla täynnä salaisuuksia, joita emme koskaan voi täysin ymmärtää.

Kun olin lukenut Pörriäisen 12-vuotiaana, aloin pian itsekin kirjoittaa omaa salapoliisiseikkailuani. Muistan, miten jännittävää ja hauskaa se oli – melkein yhtä jännittävää ja hauskaa kuin kirjan lukeminen. Pörriäinen synnytti minussa uskon siihen, että mikä tahansa voisi olla mahdollista.

Suosittelen siis Pörriäinen lentää hämärissä -kirjaa kaikille, mutta erityisesti 10–13-vuotiaille tytöille ja pojille. Uskon, että se jättää sinunkin mieleesi kiehtovan salaperäisen muiston ja kenties innon keksiä myös ihan omia salapoliisitarinoita.

Comments are closed.