Riitta Jalosen lukuvinkki

Raija Siekkinen: Novellit

Otava 2007

Otava julkaisi vuonna 2007 kirjailija Raija Siekkisen (1953-2004) koko novellituotannon yksissä kansissa. Siekkinen on aina kuulunut eniten ihailemieni kirjailijoiden joukkoon. Olen innolla lukenut yhtä hyvin hänen intensiiviset pienet romaaninsa kuin novellinsa.

Siekkisen kirjailijanlaadulle on ominaista ennen kaikkea vapaus: aivan kuin hänen teoksensa eivät olisi ollenkaan sidottuja aikaan eikä paikkaan, ei edes siihen ihmiseen jota hän kuvaa. Lukiessa tulee tunne, että ainoa mitä kirjailija on kirjoittaessaan kuunnellut, on oma hengitys. Tämän tähden Siekkistä lukiessa on suljettava välillä silmät ja annettava lauseen tulla hitaasti tajuntaan, ja sinne se pujottautuu niin että on helppo upota toisen ihmisen luomaan erittäin hienovireiseen maailmaan.

Herkkyys synnyttää voimaa ja kerronta jättää painavan jäljen. Näin käy vain jos lukija suostuu kirjailijan rytmiin, sillä mikään pikalukukirja yksikään teos ei ole.

Yksi lempinovelleistani löytyy teoksesta Kuinka rakkaus syntyy (1991). Novelli Onnelliset nostaa esille sivullisuuden ja yksinäisyyden tunnot ja oman laatunsa hiljaisen ja surumielisen hyväksymisen. Kertomus etenee hiljalleen kuin kirjailija ohimennen pyörittäisi pientä lumipalloa suuremmaksi ja painavammaksi.

Onnellisten kulkue, jota nainen muistelee, on lapsen kehitystasolle jääneiden ihmisten joukkue. Hänen sisällään oleva lapsi olisi tahtonut jäädä heidän kaltaisekseen, ei kasvaa ollenkaan sellaiseen aikuisten maailmaan, jonka hän koki ja näki valheellisena.

Mutta vääjäämättä nainen kasvaa aikuiseksi ja yrittää elää odotusten tavoin, mutta onnelliset eivät jätä häntä rauhaan. Vain lapsuusmuiston varassa nainen ulottuu heidän joukkoonsa, aikuisena ja aikuisten maailmassa hän jää ainoaksi.

Comments are closed.